Hong Kong - Reisverslag uit Kowloon, Hong Kong van Gert Cisca - WaarBenJij.nu Hong Kong - Reisverslag uit Kowloon, Hong Kong van Gert Cisca - WaarBenJij.nu

Hong Kong

Door: Gert

Blijf op de hoogte en volg Gert

25 Februari 2025 | Hong Kong, Kowloon

Vliegende start

Klokslag 8 uur zondagmorgen halen Nora en Joris ons vanuit Achlum op en leveren ons keurig om half 10 op Schiphol af. Binnen een uur hebben we alle noodzakelijke handelingen gedaan en zijn dus eigenlijk veel te vroeg in de vertrekhal. Met een kopje koffie in de hand genieten we wat er allemaal bij de aankomende en vertrekkende vliegtuigen te zien is.

Tien minuten voor de officiële vertrektijd taxiën we al naar startbaan. Gelukkig hebben we stoelen op de eerste rij waardoor we alle ruimte hebben om, zonder iemand anders lastig te vallen, op te staan en een wandeling te maken. Het is twaalf uur vliegen naar Hong Kong. En dat is lang, héél lang. Cisca heeft in die tijd een heel boek uitgelezen en ik heb 2 films bekeken en de zaterdagkranten doorgelezen. Dan is het wel te doen. Om 7 uur, 12 uur ’s nachts NL-tijd, landen we op Hong Kong Airport. Een enorme luchthaven waar we op het uiterste puntje van één van de satellietterminals uitstappen. Dan eerst een, op z’n Rotterdams gezegd, tering end lopen, dan 4 verdiepingen met de roltrap naar beneden, dan in een ondergronds treintje, dan weer 4 of 5 verdiepingen naar boven. Onderweg staan overal mannetjes met gele hesjes ons de weg te wijzen. Opeens een soort checkpoint. Iedereen die een petje op heeft moet dat nu afzetten en mag daarna weer doorlopen. Uiteindelijk komen we in een theatrale hal met bijna honderd douanepoortjes. Wij moeten, als niet Chinees of Hong Konger, natuurlijk door het verste poortje.

De douane is uiterst vriendelijk en binnen een mum van tijd zijn we officieel in Hong Kong. Nu nog even de bagage afhalen. We lopen naar een nog grotere, honderden meters lange gigantische hal met 25 lopende banden waarop de bagage uit het vliegtuig wordt gedeponeerd. Natuurlijk ligt de bagage van onze vlucht bij band 2 en wij komen die hal binnen bij band 25. Dus weer een heel end lopen. Na anderhalf uur staan we eindelijk buiten bij het busstation.

Vooraf had ik al bekeken dat bus A21 voor ons hotel stopt. In de bus kan je met gepast geld betalen of met een Oyster Card. Hiervoor moet je een OV-app downloaden en daar geld op storten. Om het ons gemakkelijk te maken heb ik dit al in Achlum gedaan maar ja, zou het werken? We stappen de bus binnen, houden onze telefoon als echte Hong Kongers bij het incheck apparaat en piep…. het werkt!

Na ongeveer anderhalf uur stopt de bus bij ons hotel, het Park Hotel. Het ligt in Kowloon, vlak bij Victoria Harbour. Om aan het tijdsverschil te wennen gaan we niet direct naar bed. Dus maar even lekker wandelen. Na 26 uur wakker geweest te zijn doen we van 2 tot 4 uur ’s middags een dutje. Na weer een flinke wandeling door de stad duiken we ’s avonds om 9 uur ons bed in. Na een flinke slaap word ik voorzichtig wakker en denk dat het rond 7 uur is. Ik geloof m’n ogen niet. Het is al 12 uur! M’n gevoel voor tijd is helemaal in de war. Het ontbijt zijn we dus mis gelopen maar we kunnen nu zo bij de lunch aanschuiven.

Wat ons hier opvalt is dat HongKong helemaal verchineest is. 15 jaar geleden waren er nog Britse accenten en voelde je dat het een vrij en trots land was. Nu zie je overal politie, op de straten zijn checkpoints ingericht. Overal zie naast de vlaggen van Hong Kong altijd Chinese vlaggen hangen. Er is hier geen vrijheid meer, dan proef je.

Ruimte is hier een probleem, dus bouwt men hele hoge flats heel dicht bij elkaar. Is er een parkje, dan is alles strak gereglementeerd. Zoals hondjes die alleen tussen de “hondjes lijnen” mogen lopen of het verbod om dames in de verkoopstalletjes te fotograferen.

Dinsdagavond zijn we aan de Victoria Harbour naar een grote lichtshow gaan kijken die iedere avond om 8 uur begint.

En dan de toeristen: 99% komt van het Chinese vasteland. Allemaal in groepen. Iedere groep een eigen kleur petje én een nummersticker op de borst. Wij kunnen er uren naar kijken….

Het is nu woensdag en we vertrekken vanavond om 21u naar Christchurch. Een vlucht van 11 uur.

Tot die tijd slenteren we nog even door de stad en vanmiddag misschien nog even een dutje.

• 26 Februari 2025 - 07:24

Joris,Nora En Willemien:

Jullie eerste verhaal van deze reis en wat voor een verhaal, alweer veel meegemaakt. Prachtig om te lezen en te zien. Na de lange vlucht hebben ze jullie "beentjes" goed laten bewegen in ieder geval. We kijken uit naar jullie volgende reis verslag, een goede reis en veel plezier. Dikke kus van Nora.

• 26 Februari 2025 - 08:19

Eva:

intressant om te lezen! Ik zal jullie volgen [e-1f60a] . Goede reis en de groeten uit Finland!

• 26 Februari 2025 - 08:56

Aart:

Hallo wereldreizigers, geweldig om jullie belevenissen weer te kunnen volgen via de reisverslagen. Ik kijk als uit naar de volgende[e-1f60e][e-1f618]

• 26 Februari 2025 - 09:55

Sicco:

Heel tof! Leuke foto van die groep met petjes en stickers [e-1f602]

• 26 Februari 2025 - 11:20

M&M XX:

Natuurlijk niet te verbazingwekkend maar toch ben ik versteld als ik lees hoe dat Hong Kong totaal ‘ver-Chineesd’ is.

• 26 Februari 2025 - 11:22

M&M:

Natuurlijk niet verbazingwekkend maar toch ben ik verbaasd te lezen dat Hong Kong zo ‘ver-Chineesd’ is.

• 26 Februari 2025 - 13:43

Annie En Frans:

Met zoveel lopen voorkomen jullie ook trombosebenen.[e-1f60a]. En fijn dat je in het vliegtuig de krant kon lezen, komt anders niets van.

Op naar het volgende verslag, leuk.

• 26 Februari 2025 - 14:41

Chris10:

Wat heerlijk dat je alles zo goed voorbereid hebt Gert. Tot in details. Knap hoor. Zo wil ik ook wel met je op reis.

• 26 Februari 2025 - 21:57

Frederica:

Super om te lezen over jullie goede start van de vakantie. En een leuk stukje azie meegepakt. Als het goed is zijn jullie nu al in Auckland! Kijk uit naar het volgende verslag!! Liefs Freek

• 27 Februari 2025 - 09:52

Rob, Nynke & Bas:

Op z'n Fries gezegd: "Geweldich!"

• 27 Februari 2025 - 12:40

Annie De Vries:

Zeg globetrotters, het is weer een feest om het verslag te lezen! Veel ondernemendheid toegewenst in Nieuw Zeeland.

• 27 Februari 2025 - 16:28

Bauke :

mooi verslag, boeiend te zien hoe zo n stad in korte tijd veranderd is, blijkbaar weinig meer over van oude Engelse tijden. Realiseer mij hoe zeer ik achter loop telkens wanneer ik hier met mijn pasje langs het controle apparaat loop; en a; die anderen die dat met hun telefoontje doen, maar jullie zien zelfs kans om dat in Achlum al voor te bereiden, grote klasse. Verheug mij n u al op volgende etappes !