Van de westkust, via de zuidkust naar de oostkust
Door: Gert
Blijf op de hoogte en volg Gert
15 Maart 2025 | Nieuw Zeeland, Ashburton
4. Van de westkust, via de zuidkust naar de oostkust
We zijn nu 14 dagen met de camper onderweg. Maar de camper plaatst ons regelmatig voor raadsels. Zo probeer ik een keer de auto starten, verschijnt er op de display ”leg de sleutel in de daarvoor bestemde plaats, zie handleiding”. Nu hebben wij geen handleiding dus aai ik maar wat met de sleutel over het dashboard en ja hoor, floeps! de motor start. Maar op voor ons onverwachte momenten gebeurt het weer. Of tijdens het rijden wil de kachel niet aan totdat hij ineens vindt dat we kou genoeg hebben geleden en spontaan warm wordt. Of we doen de deuren van het slot, maar de schuifdeur wil niet open gaan.
Iets anders, maar echt vervelend, is het bed. Om te gaan slapen plaatsen we, volgens de instructies, het tafelblad tussen de twee dwarsbanken achter in de camper. Daar leggen we de bankmatjes op. Simpel, maar de matjes zijn wel heel dun. Na drie nachten slapen op dat tafelblad met die dunne matjes weet ik niet meer hoe ik liggen moet. Mijn heupen zijn vierkant geworden. Even op rechts liggen, dan weer op links, dan op mijn rug en dan weet ik niet meer hoe verder. Cisca heeft daar gelukkig geen last van, wel van mijn gedraai (en gesnurk). Bij een soort GAMMA besluit ik een groot tweepersoons luchtbed te kopen en dat onder onze matjes te leggen. Nu slaap ik prima. Het bed kunnen we overdag laten liggen want voorin de camper hebben we nog stoelen en een tafel waarop we ’s avonds altijd 3 potjes rummiecubben.
Het weer is wisselend, soms regen, soms zon, soms een strak blauwe lucht en dan weer zwaar bewolkt. De zee kleurt van grauwgrijs tot azuurblauw. De dagtemperatuur schommelt tussen de 10 en 25 graden.
Eén van de hoogtepunten van het Zuidereiland is een vaartocht door Milford Sound, een wereldberoemd fjord. Om bij de haven te komen moet je over een weg van 122 km door de bergen rijden. Dit is de enige weg, dus na afloop ook weer 122 km terug. De weersverwachting is goed dus we wagen het erop. We boeken een boot van 13 u. Na 2 uur rijden parkeren we bij een grote parkeerplaats en lopen naar de haven. Daar staat een enorm stationsgebouw. We halen onze kaartjes op en krijgen te horen dat we ons bij gate 8 moeten melden. Het lijkt wel een vliegveld. Bussen rijden af en aan. En dat zo helemaal in het lege niks. Er varen verschillende maatschappijen met grote en kleinere schepen.
Aan boord van onze boot nestelen wij ons buiten voor op de boeg om daar de hele twee uur durende vaartocht niet meer weg te gaan en de natuur in ons op te nemen. De diepblauwe lucht maakt het allemaal nog mooier. Aan het eind van het fjord varen we nog wat over de Tasmanzee en zien dolfijnen naast onze boot meezwemmen en pinguïns en pelsrobben op het strand liggen. Een onvergetelijke ervaring.
We reizen verder naar het meest zuidelijke puntje van het eiland dat nog via de weg te bereiken is. De piepkleine gehuchtjes waar we doorheen rijden zien er wat armoedig en verwaarloosd uit. Maar hoe armoedig ook, het gras is overal gemillimeterd. Verkeer is er amper. Hier leeft men van toeristen en van schapen die je in grote kuddes op de berghellingen ziet grazen. De wegen zijn goed en er zijn regelmatig parkeerplaatsen met meestal nette wc’s met wc papier en als er water is, ook met handzeep en handdoekjes. We zien dat ze iedere dag worden schoongemaakt. Je vindt hier nergens rotzooi terwijl er op natuurcampings geen vuilnisbakken staan. Om het vuile water en de wc te lozen zijn er langs de weg openbare dumpstations gemaakt waar je gratis alles kunt lozen en schoon drinkwater kunt innemen. Vrij kamperen kan je op de mooiste plaatsen. Zo stonden we gisteren op een rotspunt in zee met rondom zeezicht. Met onze verrekijker spotten we albatrossen die majestueus over de zee scheren. Walvissen hebben we niet gezien.
Niets is heerlijker dan inslapen met het ruisen van de branding op de achtergrond.
De volgende dag doen we het havenplaatsje Oamaru aan, een plaatsje met 14.000 inwoners. Aan de brede lanen staan historische openbare en commerciële gebouwen die geheel in Engelse traditie aan het eind van de 19e eeuw zijn gebouwd en goed worden onderhouden. Bij een brouwerij, Scotts Brewing Co hebben we het bier geproefd en een zalm-garnalen pizza gegeten. Aan de rand van dit stadje, naast de haven, is een blauwe pinguïn kolonie van ongeveer 300 pinguïns. Overdag zijn de meesten op zee, maar als het donker wordt komen ze allemaal tegelijk aan land. Een vrijwilligersorganisatie die onderzoek naar deze dieren doet, heeft op een stuk land allemaal houten nesthokjes geplaatst. Komen de pinguïns aan land dan kruipen ze door poortjes naar hun nest toe. Er staan zelfs overdekte tribunes opgesteld waarvandaan je naar de terugkerende pinguïns kunt kijken. Een enthousiaste vrijwilliger leidt ons rond en laat ons enkele pinguïns zien die een day-off hadden en in hun hokje waren gebleven.
Na nog even voor minder dan 1 euro de liter(!) diesel getankt te hebben reizen we door naar een camping is Ashburton waar we een dagje blijven om de was te doen maar vooral om van het schitterende weer te genieten.
15 Maart 2025 - 08:14
Lonneke:
Oh wat leuk weer om te lezen! Geweldig dat jullie mooi weer hadden tijdens de boottocht! Fijn dat heit wat beter kan slapen zo! Het klinkt weer als een heerlijke reis! Ik hoop op vele zonnige dagen voor jullie [e-2764]️ veel liefs! [e-1f618]
15 Maart 2025 - 08:48
Hw:
Helpt dat luchtbed ook tegen snurken?
15 Maart 2025 - 12:25
Jannie:
Wat een geweldige reis hebben jullie daar, jammer dat die camper van die vreemde kuren heeft.
15 Maart 2025 - 13:26
H&C Hofmeester:
Een topmatras kopen was de eerste boodschap als we een camper huurden. Die van Zuid-Afrika is zelfs meegegaan naar Leeuwarden. De overige grillen aan de camper zijn jullie wel gewend. Op naar het noorden - hoe verder des te warmer. Groetnis Hein
15 Maart 2025 - 13:54
Hannie.:
Een camper met verrassingen...voor jullie niet altijd leuk maar wel leuk om te lezen. [e-1f642]Fijn dat je beter kunt slapen...en wat een mooi verhaal over die pinguins....heel veel plezier nog.....groetjes van Hannie.
15 Maart 2025 - 17:46
M&M:
Jullie zien genoeg en weinig verkeer. Heerlijk! We herleven onze ervaringen. Op het Ontago peninsular hebben wij een albatros kolonie gezien - de moeite waard als jullie Jullie zien genoeg en weinig verkeer. Heerlijk! We herleven onze ervaringen. Op het Ontago peninsular hebben wij een albatros kolonie gezien - de moeite waard als jullie nog in buurt van Dunedin zijn. Goeie reis verder!nog in buurt van Dunedin zijn. Goeie reis verder!
15 Maart 2025 - 18:13
Aart:
Een reis zonder bijzonderheden is voor jullie geen echte reis, toch? Wat een beetje lucht al niet kan helpen[e-1f92a]om te kunnen slapen.
Dan neem je de onvolkomenheden van de camper voor lief.
Qua natuur zal t ook erg mooi zijn, stel ik me voor. Kijk uit naar jullie foto'sveel plezier Aart
15 Maart 2025 - 23:02
Annie En Frans:
Weer een leuk verslag met vervelende maar vooral ook mooie en bijzondere zaken. In gedachte reis ik mee en probeer me alles in te beelden.
16 Maart 2025 - 08:27
Irene:
Hopelijk besluit die eigenwijze camper, die maar gewoon doet waar hij zin in heeft, niet om een tijdje te stoppen met starten !
Ja, zo'n school dolfijnen, die speels naast en voor je boot mee zwemmen, daar word je echt blij van. Die ervaring hebben wij gehad bij Estepona.
Ze zwemmen niet, ze glijden door het water. Prachtig!
Wat heerlijk dat alles qua wc's en drinkwater zo prettig is geregeld en dat de beleving van de natuur niet wordt verstoord door zwerfafval.
Bedankt voor dit uitgebreide verslag , Gert , en voor de mooie (natuur) foto's.
En fijn dat je nu tenminste op een comfortabel bed kunt genieten van het ruisen van de zee !
Hier na een paar lente-achtige dagen nog steeds veel zon en weinig regen, maar wel een koude Noordoostenwind.
We zijn benieuwd naar jullie volgende belevenissen!
Liefs, Jaap Jan en Irene
16 Maart 2025 - 09:56
Frederica:
Wat leuk om weer te lezen. De weer verschillen herken ik van Australië het kan zo omgeslagen zijn en dan weer volop zon! En wat een mooie rustige gebieden waar jullie zijn. Fijn dat het luchtbed helpt voor betere nachtrust (van heit). Geniet ervan!!
16 Maart 2025 - 11:35
Bauke :
Dat matje was toch eigenlijk een minor problem vergeleken met al dat heerlijks dat jullie zien: wat is dat land weids, ik geniet van jullie beschrijvingen. Geniet trouwens toch ook wel van de beschrijving van de aankoop van zo' n matje . En dat allemaal in een land waar de vrije kampeerder blijkbaar nog vertrouwd kan worden. Moet bekennen dat mij de systematiek van het antwoorden nop jullie verslagen niet helemaal duidelijk is, komen mijn reacties wel aan ?
17 Maart 2025 - 11:14
Maria:
Zo laat reageren dan is alles al gezegd. Dus nu maar kort. Geweldig verslag!!!
17 Maart 2025 - 12:01
Annie De Vries:
En daar gaan we weer: Hoor je het ruisen der golven.....
18 Maart 2025 - 13:26
Hillian:
Ik krijg helemaal kriebels om ook weer op pad te gaan, wat klinkt het heerlijk allemaal! Zon, bergen, strand, lieve mensen, ruimte, biertjes... Beter kan gewoon niet <3
Gert, het liggen op een heel dun matje hebben Paul en ik ervaring mee. In Japan hadden we 5 (!) overnachtingen geboekt in een romantisch traditioneel Japans huis. Je weet wel, met van die papieren muren. Het was een huis van een schattig ouder echtpaar, zij vertrokken zelf voor die dagen naar een bijgebouw. Traditioneel is heel leuk en romantisch, behalve 's nachts. Want dan slapen ze op een tatami mat op een houten vloer. Er ligt wel een soort slaapmatje op, maar dat is 2mm dik. Na 2 nachten hoor je een 'klonk!' elke keer dat je je omdraait. Dat komt doordat je in een vierkantig-iets veranderd bent hahaha
Slim om een luchtbed er bij te kopen, een beetje comfort mag er best zijn op vakantie. [e-1f618]
19 Maart 2025 - 19:02
Margreet:
Als ik het zo lees lijkt er niet veel veranderd te zijn in 25 jaar tijd!ik herinner me de dorpjes op het zuidelijke deel ook als wat sjofel. En ook 25 jaar geleden was het overal zo schoon: ik bleef een tijdje in Nelson,toch echt wel een redelijke stad,maar liep daat bijna altijd op blote voeten door de stad [e-1f60a] hebben jullie het hokey pokey ijs al geprobeerd? Is typisch voor Nieuwe Zeeland en echt Yummie! Fijne reis weer verder[e-1f618]